29 de gen. 2007

Què mengem?

Un equip d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i de la Universitat de Barcelona han elaborat un estudi per encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya de 14 espècies marines habituals a la nostra dieta: Tonyina, salmó, sèpia, anxova, sorell, emperador, lluç, moll, llenguado, calamar, musclo, cloïssa, gamba i sardina. Entre altres productes s'han investigats les dioxines, cadmi, mercurio, plom i arsènic.

Les conclusions són clares, en totes les espècies s'han detectat contaminants. Les sustàcies tòxiques no haurien d'afectar la població sempre que es consumeixin de manera variada i amb una dieta equilibrada.A l'estudi no es va limitar la procedència de cada espècie perquè el consumidor tampoc ho sol fer. La informació s'ha publicat en diferents articles i ha sigut estudiat en una tesi doctoral.

A més, han desenvolupat una aplicació informàtica anomenada RIBEPEIX que permet calcular quina és la millor dieta pèr a cada persona. El programa calcula la quantitat de contaminant que s'ingereixen i el contingut d'àcid grasos omega 3 aportats.